fbpx

Leleplezem a villámolvasást!

Leleplezem a villámolvasást!

Sokszor bánt, hogy olyanok, akik nem sokat tudnak a villámolvasásról, a "lehetetlen" vagy "hülyeség" jelzővel illetik ezt a remek módszert. Egyszerűen nem fér sokak fejébe, hogy 200 oldalt élvezettel és tartósan megtanulni 2 óra alatt - lehetséges.

Ezért úgy döntöttem - és nem csak a kötekedők kedvéért -, hogy nyíltan elmondom, hogyan működik a villámolvasás módszere. Hulljon le a lepel és döntsd el magad, hogy logikusnak, valódinak és megtanulhatónak tűnik-e!

Lantos-Mihaly-MNG

Előadást tartok a tanulásmódszertanról a Magyar Nemzeti Galéria különtermében tanároknak

Mindenek előtt tisztázzunk valamit: a villámolvasás nem olvasási, hanem tanulási módszer. Fel lehet vele dolgozni a Háború és békét viszonylag gyorsan, de nem fogod gyorsítva átélni a benne foglalt érzelmeket.

Tudni fogod, miről szól, mi a története, ki kicsoda és minden egyebet, amit mondjuk egy vizsgán kérdezhetnek. Meg fogod tanulni a művet.

Éppen ezért járnak a tanfolyamaimra orvosi, jogi egyetemisták sokan, akiknek száraz és nehéz szövegeket kell gyorsan és jól megtanulniuk - a tankönyvek "elolvasása és élvezete" helyett jól akarnak vizsgázni. És a visszajelzéseik alapján ez sikerül is.

youtube-video-thumbnail

Na, de hogyan?

Vegyél a kezedbe egy könyvet és először nézd meg a tartalomjegyzékét! Egy perc és már tudod is, miről szól - bár ennél sokkal többet nyilván nem.

Határozd meg a célodat, hogy mit és mennyire akarsz megtanulni belőle, ne kezdd el csak úgy "olvasgatni"!

Ha ez megvan, lapozd át először elejétől a végéig. Ne állj meg olvasgatni, ne időzz el rajta. Csak minden egyes oldalt tekints át úgy 2-3 másodpercig.

Ugye belátható, hogy ezzel a módszerrel már az első pillanattól tudni fogod, hogy miről szól a könyv, mi a felépítése, megakadhat a szemed ábrákon, kifejezéseken...

Ez még nem tudás, de ugyanennyi idő alatt a hagyományos olvasással vajon mennyit tudtál volna meg minderről? Még a harmadik oldalnál sem tartanál!

Ezt jelenti, amikor azt mondjuk, a villámolvasás során az egész megismerése felől haladunk a részletek megértése felé. Nem átolvassuk és összegzünk, majd újra átolvassuk és újra összegzünk, majd újra és újra -  hanem megismerjük a teljes anyagot és onnan kezdjük elmélyíteni a még egyelőre felületes tudást.

Idáig pofonegyszerű, nem?

youtube-video-thumbnail

Miért rossz dolog magolni?

Tudattalanul tanulni

Itt következik az első csavar: megtanulunk tudattalanul tanulni. Látom, ahogy ebben a pillanatban az asztalra csapsz: "Na! Innét jön a humbug!"

Ne nekem higgy, higgy a saját szemednek: ebben a videóban Vágó István fejébe ültetnek tudattalanul gondolatokat, ebben pedig a világhírű mentalista, Derren Brown, egy hétköznapi emberrel teszi meg ugyanezt.

Az agyad elképesztő, zseniális szerv, sokkal több információt raktároz el, mint képzelni mernéd! A villámolvasás egyik lényege pedig, hogy megtanuld zseniális módon használni az agyad, és megtanulj így, elképesztő hatékonysággal tanulni.

Tudom, hogy ez hihetetlen. De nézd meg a videókat. Bár nem köztudott, mégis igaz!

youtube-video-thumbnail

Elképesztő, igaz? Pedig te is ezzel a képességgel élsz!

Ezután a szöveget "befotózzuk". Ez azt jelenti, a szöveg mögé fókuszálva, ha úgy tetszik, "bandzsítva" pörgetjük át a lapokat.

"Hogyan tudnék valamit megtanulni, amit nem is látok?!" - jogosan kérdezheted.

De tudatában vagy vajon, milyen keveset is látsz valójában fókuszáltan a világból? Például most, ahogy ezt a szöveget olvasod, csak a képernyőre koncentrálsz. Figyeld meg, hogy minden más elmosódott... de ha a szemed sarkából látnád, hogy egy mérges kígyó tekergőzik feléd, azért észrevennéd, ugye?

Az agyad mindent figyel, miközben a tudatod máshova koncentrál. Erre is bizonyíték a fenti két felvétel. Vagy az, hogy életben vagy. Biztosan volt már olyan, hogy írtál valamit a telefonodon és mégse ütött el az autó vagy ütköztél falnak...

A befotózás során a könyv anyaga bekerül a fejedbe - mégha ezt nem is érzed. Nyilván, ez még mindig nem használható tudás! De várd ki a végét!

lama

"Az agyunk mindenre figyel."

lama

Mert most jön még - nagyjából egy nap pihenés után - az úgy nevezett "aktiválás". Fogódzókat adunk az agyadnak, hogy emlékezzen is mindarra, ami előző nap elé került. Úgy képzeld ezt el, mintha behánytunk volna ezer festményt a lakásodba és most szerelnénk fel az akasztókat: ahogy az egymás-hegyén hátán, felismerhetetlenül összedobált képekből rendezett galéria, úgy a tudás is egy nagy zagyvaságból egyszerre használható lesz.

Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen? Hát... ha így lenne, ma nem lennék egyetemi oktató. Rossz tanuló voltam, kettes érettsegivel. Azután kezdtem diplomákat szerezni, hogy rátaláltam a villámolvasásra. Igen, többet is. Igen, a korábbiakhoz képest könnyedén.

És meddig marad meg ez a tudás? Örökre! Tudniillik továbbfejlesztettem a tananyagot és egy különleges jegyzetelési módot is megtanítok majd neked a tanfolyamon. Olyat, amiből nagy és nehéz egyetemi anyagokat is - szó szerint - egy pillantás alatt idézel fel - legalábbis több, mint egy évtizedes tapasztalatom alapján.

Nem kell, hogy tudd magadról, hogy zseni vagy, de segithetek, hogy megtapasztald!

Végezetül ajánlom figyelmedbe a Magyar Televízió riportját, amit a tanfolyamomon készített. A tanulók között két tanár is megszólal majd!

youtube-video-thumbnail

Készen állsz elfogadni, hogy lehet jobb, hogy képes vagy 200 oldalt 2 óra alatt egy vizsgára tökéletesen megtanulni, hogy lehetsz sikeresebb a tanulmányaidban és lehetsz sikeresebb az életben?

Ha igen, ne felejts el jelentkezni a következő tanfolyamomra! Megígérem, hogy nem fogsz csalódni!

Az Ön kosara